top of page
  • Foto van schrijverAdmin

Wix vs Wordpress: wat zijn de verschillen?


Wat zijn de verschillen tussen een Wordpress en een Wix website? Waarom zou je kiezen voor Wordpress of voor Wix? In dit artikel leggen wij uit wat de vier grootste verschillen zijn én wat een belangrijke overeenkomst is.


Wix vs Wordpress

1. Wix is geen open source systeem, Wordpress wel

Het belangrijkste verschil tussen Wix en Wordpress is dat Wix geen open source systeem is en Wordpress wel. Een open source systeem betekent dat de broncodes voor iedereen toegankelijk zijn om te bestuderen, aan te passen, te verspreiden en te verkopen. Hierdoor kan elke programmeur Wordpress gebruiken om bijvoorbeeld zijn eigen plugin te creëeren. Een plugin is een tool om een nieuwe functie toe te voegen aan je Wordpress website, bijvoorbeeld de functie ‘google maps’. Het voordeel hiervan is dat er ruime keuze is aan plugins. Het nadeel is dat er veel plugins zijn die niet naar behoren werken, omdat iedereen deze immers kan ontwikkelen. Hierdoor kan het een zoektocht zijn naar juiste, goed werkende plugins. Als je een verkeerde plugin hebt geïnstalleerd, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je website: deze kan bijvoorbeeld traag worden en in het ergste geval zelfs crashen.

Wix is geen open source systeem waardoor de broncodes niet toegankelijk zijn om aan te passen. Alleen het Wix development team kan software ontwikkelen voor Wix websites. Het grote voordeel is dat alle software is getest en gecontroleerd om de kwaliteit te waarborgen. Tevens hoef je je website niet zelf te updaten, wat bij Wordpress wel het geval is. Het nadeel is dat er minder keuze vrijheid is in functionaliteiten die je kunt toevoegen aan je Wix website. Om dat nadeel enigszins te verzachten heeft Wix de app market ontwikkeld waarin je (gratis en betaalde) apps kunt aanschaffen en toevoegen aan je website. Ook deze apps zijn allemaal gecontroleerd en getest door Wix.

2. Wix websites vereisen geen technisch onderhoud, Wordpress websites wel

Wordpress vereist regelmatig technisch onderhoud om je website up-to-date te houden. Doe je dit niet, dan kan je website kwetsbaar worden voor aanvallen van hackers en virussen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het technisch onderhoud van je website, tenzij je dit uitbesteed natuurlijk.

Met een Wix website wordt al het technisch onderhoud van je website uitgevoerd door het technische team van Wix. Je hebt er dus totaal geen omkijken naar. Je zult het waarschijnlijk niet eens merken als er een update op je website heeft plaats gevonden. Ook is je Wix website automatisch beschermd tegen hackers en virussen. Dit is een groot voordeel wanneer je niet zo technisch onderlegd bent en dus liever geen omkijken wilt hebben naar het technische onderhoud van je website.

3. Wordpress heeft een steilere leercurve dan Wix

Bij een Wordpress website werk je aan de ‘achterkant’ van de website. Je ziet dus niet gelijk hoe een wijziging die je hebt aangebracht er uiteindelijk uitziet op je website. Tevens is het afhankelijk van de template die je hebt uitgekozen, in hoeverre deze te wijzigen is. Veel templates zijn nauwelijks te veranderen qua kleuren en vormgeving, tenzij je kan coderen.

Voor het maken van een Wix website is het niet nodig dat je verstand hebt van coderen. Het werkt met het drag-and-drop systeem: je sleept en verplaatst content gemakkelijk naar de gewenste plaats. Je werkt aan de ‘voorkant’ van de website, zodat je gelijk ziet wat het resultaat is van je wijzigingen. Wix is daardoor zeer gebruiksvriendelijk.


Wix editor

4. Met Wix regel je alles vanaf één account, met Wordpress niet

Met een Wordpress website zul je gebruik moeten maken van verschillende programma’s om bijvoorbeeld je facturen en je nieuwsbrieven mee te maken en te versturen. Je hebt dus niet alles onder één dak, laat staan dat je met behulp van een app op je mobiel alles kunt regelen.

Met een Wix website regel je alles heel eenvoudig vanaf je Wix account. Als je inlogt op je account, kun je niet alleen je website aanpassen maar ook nieuwsbrieven maken en versturen met Wix ShoutOut, facturen maken en versturen en reserveringen beheren. Tevens is er de Wix app waarmee je alles ook nog eens vanaf je smartphone kan regelen. Zo kun je live chatten met je websitebezoekers vanaf je mobiel.


Wix app

5. Zowel Wix websites als Wordpress websites zijn mobiel en SEO vriendelijk

Een tijdje geleden had Wix nog problemen met SEO optimalisatie. Maar Wix heeft zichzelf inmiddels verder ontwikkeld en deze problemen zijn nu volledig opgelost. Zo kon Google niet alle pagina’s van een Wix website vinden en zorgde de ‘AJAX crawling technologie’ voor ‘lelijke’ urls met leestekens erin verwerkt, wat weer tot gevolg had dat een Wix website minder goed gevonden werd op Google. In de zomer van vorig jaar heeft Wix echter een grote stap gemaakt door de infrastructuur te updaten naar ‘schone url’s’. Ook wordt elke pagina nu geïndexeerd door google.

Oude WiX URL: http://www.awixsite.com/#!about/c1rt1

Nieuwe WiX URL: http://www.awixsite.com/about

Wil je bewijs hebben dat een Wix website goed gevonden wordt op google? Typ dan eens ‘Wix website laten maken’ in en je zult onze website op nr. 1 van de organische zoekresultaten zien staan! (onder de betaalde advertenties).

Conclusie: voor wie een zeer gebruiksvriendelijke website wil welke geen technisch onderhoud vereist en bovendien automatisch beschermd is tegen hackers en virussen, is Wix de beste keuze. Wil je meer keuze hebben aan plugins en templates en heb je verstand van coderen, dan is Wordpress de beste keuze.

Als Wix Pro designer zijn wij natuurlijk fan van Wix en wij raden iedereen dan ook van harte een Wix website aan! Wil jij ook een Wix website met de WOW-factor die goed scoort op Google? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan >

1.928 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page